Fredsaktion eller kul – varför volontärarbeta?

Fredsaktion eller kul – varför volontärarbeta?

(Fotograf: Alexandra Vertegel, på volontärarbetslägret på Suderbyn 2017. | Photographer: Alexandra Vertegel, Suderbyn Workcamp 2017.)


En har säkert hört att volontärarbete är bra, att det är något en gärna ska göra om en får tillfälle. Att det bidrar till en bättre värld. Men varför? Är det bara klyschor eller, ja, varför är egentligen du sugen på volontärarbete? Vi vill såklart veta vad som motiverar just dig! Kommentera gärna!

Tillsammans skulle vi säkert kunna skramla ihop en kilometer med anledningar till varför volontärarbete är en schysst grej. Vi tänker dock att det skulle bli halvtradigt att läsa så istället kanske vi bakar ihop en liten härlig lista på 3 av våra favoritskäl? Ja, men det gör vi! Utan inbördes ordning:

 

– Volontärarbete stärker civilsamhället. Lite intetsägande och trött mening vid det här laget, eller hur? Det är dock sant. För oss uppstår fred när människor möts över gränser och knyter osannolika band i konstellationer vi annars inte upplever i vardagen. SCI Sveriges metod till fred är samarbeten präglade av just det. Vi bygger, leker och lagar mat tillsammans. Vi dammar av våra röster. Vi hittar ton och vågar. Vi lär av, för och med varandra. En aktiv, deltagande befolkning är demokratiskt viktigt. Framför allt är vetskapen att vi ställer upp för varandra viktigt för oss.

 

En blir hjärnstark, glad och frisk. Visste du till exempel att volontärarbete kan minska din risk att drabbas av Alzheimers? Att det kan minska din risk för annan sjukdom och sänka dina stressnivåer? Eller att volontärer blir deprimerade i mindre utsträckning och generellt sett har längre livslängd än de som inte volontärjobbar? Studier visar att de som avsätter 100 timmar eller mer per år till en ideell sysselsättning skördar flest positiva hälsoeffekter. Detta gäller såväl äldre som yngre. Arbetslösa rapporterar att denna fysiska tillika sociala och mentala aktivitet bidrar till att de upplever ökad mening med livet. Viss forskning menar till och med hävda att volontärer själva gagnas mer än mottagare. Sjukt, va? (Heheh.)

Att umgås, upptäcka och utvecklas gör en onekligen gott. Inte minst kan det hjälpa ett haltande självförtroende. Volontärar du i ett annat land under en längre tid vill en ibland även försöka sig på det lokala språket. Tokkul, tycker ju vi! Säkerligen även du som lyckas! Studier visar faktiskt att flerspråkiga personer har bättre minne och koncentrationsförmåga, lider mindre risk för åldersrelaterad kognitiv tillbakagång och att hjärnan rentav möbleras om. Som sojagrädden på falafeln: resan blir roligare! Du kan träffa fler spännande människor och förstå kulturen på djupet!

 

– Att lära är magiskt! Oftast när en volontärjobbar antingen donerar en sin kunskap eller testar någonting nytt. Oundvikligen lär vi oss om oss själva. Vi kan upptäcka passioner, spinna kontaktnät runtom i världen inom våra intresseområden och pröva nytt eller utveckla karriärval. Vi kan lära oss hur vi hanterar utmaningar och stress, om andra kulturer och människor, och vad vi faktiskt tycker och tänker bortom samhällets ekande normer som vi matats med sedan dag ett. Vi kan lära oss vikten av att ifrågasätta det vi tar för givet – vad vi kallar och behandlar som ”normalt.” 

 

Läs gärna om vår lokala eller globala volontärmöjligheter. Dela också gärna med dig av dina tidigare volontärerfarenheter i kommentarerna.