Res som långtidsvolontär

Långtidsvolontär För dig som inte nöjer dig med tre veckor… Du som vill vara ute en längre tid har möjlighet att åka som långtidsvolontär. Det finns projekt i Europa, USA, Afrika och Asien, men inte i alla länder dit man kan åka på volontärläger. Som långtidsvolontär får du kost och logi, och en del projekt ger dig även fickpengar och SCIs försäkring. (Undantag: För projekt i Asien och Afrika betalar du oftast 100-300€/månad för kost/logi – detta betalar direkt till den mottagande organisationen). Resan bekostar du själv. Volontäravgift (1400 kr för platser i Europa, 1600 kr för platser i övriga länder) samt medlemsavgift (150 kr) tillkommer. Projekten sträcker sig från 1 månad upp till två år – för vissa projekt väljer du själv hur länge du stannar, andra projekt pågår under en viss, bunden tidsperiod. Kontakta oss på ltv@ial.se för mer information och ansökningsformulär. Gå med i vår Facebook-grupp för att få kontakt med andra som åkt/ska åka som LTV! Se http://www.facebook.com/groups/LTVviaIAL/ – där kan du också ställa frågor om hur det går till att åka som LTV.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOlika typer av projekt Volontär i ett kollektiv eller långtidsprojekt. Förutom olika former av arbets- eller boendekollektiv kan det vara till exempel ekologiska jordbruk, återvinningscentra, barnhem, skolor och organisationer för hemlösa eller flyktingar. Volontärt arbete på ett av SCIs eller partnerorganisationernas kontor (oftast i Europa). Vanligen under våren och sommaren. Ofta handlar arbetsuppgifterna om att ta hand om ansökningar från volontärer, ge information, samt förbereda volontärläger.

Villkor för deltagande Volontärerfarenhet. Behöver inte nödvändigtvis vara ett SCI-läger, men erfarenhet av volontärarbete eller läger med en liknande organisation är ett krav. Minst 18 år. Volontärer förväntas kunna ta hand om sig själva, kunna arbeta självständigt och tackla eventuella problem som kan dyka upp under tiden som LTV. Särskilda krav finns till en del projekt. Dessa kan gälla ålder, språkkunskaper eller erfarenheter inom ett visst arbetsområde. Baskunskap kring SCI och IAL.

Hur blir jag långtidsvolontär? Du tittar först om det finns någon LTV-plats som passar dig. Ansökningsblankett får du genom att maila ltv@ial.se . Där får du också mer information om ansökningsprocessen. I de fall det är praktiskt möjligt vill vi träffa dig som söker. Tänk på att vara ute i god tid – särskilt om du vill åka utanför Europa! I vissa fall finns det även möjligheter att åka till andra projekt än de på listan – kontakta oss i så fall på ltv@ial.se för mer information.

Lediga platser? Lediga platser och mer information hittar du Efteråt… Efter din tid som långtidsvolontär ska du skriva en rapport om dina erfarenheter och skicka den till IAL. Vi hoppas även att du hittar något roligt att göra i vår förening när du kommer hem!